موقعیت شهر مراغه به لحاظ جفرافیایی و تقسیمات کشوری:
شهر مراغه به عنوان مرکز شهرستان مراغه به وسعت تقریبی ۲۶۷۴ هکتار در امتداد رود خانه صوفی چای و در امتداد دامنه جنوبی کوه سهند در ۳۷ درجه و ۲۳ دقیقه عرض شمالی و ۴۶ درجه و ۱۶۰ دقیقه طول شرقی جغرافیایی واقع شده است .ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۳۹۰ متر می باشد. شهر در کنار رودخانه صافی چای واقع شده و از شمال به کوههای قشلاق و آشان، از جنوب به باغات ورجوی و از مشرق به باغات و مزارع و بالاخره از مغرب به کوه معروف رصد محدود است. شهر مراغه در مسیر راه آهن تهران – تبریز امتداد یافته و گسترش جغرافیایی آن از شمال به جنوب است .شهرستان مراغه دارای دو بخش مرکزی و خداجو می باشد که شهر های مراغه و خداجو نقاط شهری این شهرستان به حساب می آیند و مراغه مهمترین نقطه شهری این شهرستان می باشد.مراغه به لحاظ وسعت و جمعیت بزرگترین شهر استان آذربایجان شرقی بعد از تبریز بشمار می رود.
اقلیم و آب و هوا:
شهرستان مراغه از دو قسمت مجزا تشکیل شده است. بخش شمالی که شامل دامنههای جنوبی ارتفاعات سهند میباشد، به صورت کوهستانی و ناهموار بوده و بخش مرکزی و جنوبی شهرستان، به صورت دشت و جلگه میباشد. توده کوهستانی سهند از مهمترین عوارض توپوگرافیک شهرستان محسوب میشود که دامنههای جنوبی این کوهستان پیکربندی بخش عمدهای از شهرستان را تشکیل میدهد. شیب عمومی زمین در این شهرستان از شمال به جنوب است و سه رودخانه لیلانچای، مردقچای، صوفیچای از رودخانههای مهم تأمینکننده آب کشاورزی شهرستان میباشند. شهرستان مراغه از لحاظ وضع آب و هوا معتدل (متمایل به سردی) و نسبتا مرطوب است و هوای قسمتهای جلگه و کنار دریاچه گرمسیر و در قسمتهای کوهستانی معتدل میباشد. هوای بخش سراجو به طور کلی معتدل و در سایر بخشها در قسمتی سرد و در قسمتی معتدل میباشد.
وضعیت اقتصادی:
شهرستان مراغه به دلیل قابلیتهای فراوان توسعه و به دلیل تأثیراتی که در حوزه منطقهای جنوب غرب استان دارد از جمعیت پذیری بالایی برخوردار است. فعالیت غالب صنعتی در این شهرستان بر صنایع تبدیلی کشاورزی و دامی استوار است و سایر فعالیتهای صنعتی اهمیت کمتری در اقتصاد شهرستان دارند. از ۲۰ معدن فعال شهرستان مراغه ۸ نوع ماده معدنی استخراج می شود که مهمترین آنها زغال سنگ، سنگ آهک، خاک نسوز و مرمر می باشند که به دلیل کمبود واحدهای فرآوری مواد معدنی و صنایع پائین دستی، بخش اعظم این مواد معدنی به صورت خام از شهرستان خارج می شود. وجود تولیدات کشاورزی و دامی، رتبه اول تولید عسل در استان، شبکه حمل و نقل ریلی، هوایی و زمینی، رشد بازرگانی خارجی با محوریت صدور محصولات کشاورزی (خشکبار) را فراهم آورده است به طوری که ۵۴ درصد انواع خشکبار استان از این شهرستان صادر می شود. با توجه به موارد فوق اولویت سرمایهگذاری این شهرستان در بخش کشاورزی میباشد و سرمایهگذاری در بخشهای خدماتی، گردشگری و صنعت و معدن در اولویتهای بعدی و در راستای حمایت از بخش کشاورزی قرار میگیرند.
نقاط تاریخی و دیدنی:
گنبد سرخ، برج مدور، گنبد کبود (هر سه مربوط به دوره سلجوقی)، گنبد غفاریه (مربوط به دوره ایلخانی، معبد مهر مراغه (در فاصله حدود ۵ کیلومتری جنوب مراغه و قدیمیترین بنای استان)، مقبره آقالار (موزه سنگنگارهها)، مقبره اوحدی مراغهای (از شاعران قرن هشتم)، کلیسای هوانس (تنها کلیسای باقیمانده از مسیحیان مربوط به دوره ایلخانی)، رصدخانه مراغه (نخستین رصدخانه مجهز قبل از کشف دوربین واقع در غرب شهر مراغه)، غار کبوتر.
ثبت دیدگاه