لیالی قدر از شبهای پرفضیلت سال هست، احادیث فراوانی از ائمه معصومین (علیها السلام) درباره اهمیت آن وارد شده است که بندگان خدا با درک آن می توانند از فضیلت های فراوان آن بهره مند شوند، اینک که در آغاز لیالی قدر رمضان الکریم قرار داریم چند روایت را از نظر می گذرانیم تا بی نصیب از آن مهم نباشیم.
۱. شب تقدیر اعمال
امام صادق (علیه السلام) در حدیثی معتبر درباره خط سیر تقدیر اعمال فرمودند: اَلتَّقْدِیْرُ فِى لَیْلَهِ الْقَدْرِ تِسْعَهُ عَشَرَ، وَ الاِبْرامُ فِى لَیْلَهِ اِحْدى وَ عِشْرِیْنَ وَ الاِمْضاءُ فِى لَیْلَهِ ثَلاثُ وَ عِشْرِیْنَ (۱)؛ برآورد اعمال در شب نوزدهم انجام می گیرد و تصویب آن در شب بیست و یکم و تنفیذ آن در شب بیست و سوم.
۲. شب سرنوشت ساز
هر انسانی به سرنوشت و آینده خویش نگران هست و این نگرانی بجا می باشد، ششمین پیشوای ما شیعیان حضرت امام صادق (علیه السلام) فرمودند: آغاز سال (حساب اعمال) در شب قدر است، در آن شب (شب قدر) برنامه سال آینده نوشته می شود (۲).
۳. برتری شب قدر
مؤمن طبیعتاً انسان زرنگی هست، همیشه کوتاه ترین ها را انتخاب می کند تا هم صرفه جویی در عمر شود و هم زمان، مؤمن برای رسیدن به خدا تلاش می کند و از فیوضات برخی شبها و روزها به نحو احسن استفاده می کند در قرآن (۳) و روایات فراوانی تاکید شده که شب قدر از هزار ماه بهتر و برتر است، شخصی از محضر امام صادق (علیه السلام) سؤال کرد که: چگونه شب قدر از هزار ماه بهتر است؟
ایشان در پاسخ فرمودند: کار نیک در آن شب از کار در هزار ماه که در آنها شب قدر نباشد بهتر است(۴).
امید است پس از هجده روز، روزه داری به خاطر اطاعت از فرمان پروردگار لم یزل، بتوانیم این شبها را به عبادت محض پروردگار متعال بگذرانیم و از فیوضات پرشمار آن بهره مند شویم.
پی نوشت ها:
۱. وسائل الشیعه: جلد ۷، صفحه ۲۵۹.
۲. رَأْسُ السَّنَهِ لَیْلَهُ الْقَدْرِ یُکْتَبُ فِیهَا مَا یَکُونُ مِنَ السَّنَهِ إِلَى السَّنَهِ؛ تهذیب الاحکام: جلد ۴ ، صفحه ۳۳۲.
۳. سوره قدر، آیه ۳.
۴. وسائل الشیعه: جلد ۷، صفحه ۲۵۶.
ثبت دیدگاه