سوال: فلسفه روزه داری چیست؟
پاسخ:
فلسفه روزهداری،تکامل جسم و جان است،یکی از دستورات خداوند به انسانها،روزهداری است تا در سایه آن، انسان بتواند از هرگونه فساد و بیماری مصون بماند و با رهانیدن خود از دامهای شیطان،خود را در مسیرانبیاء و ائمه «ع» قرار دهد. قرآن،این دستور را اینگونه بیان میفرماید: (هان، ای کسانیکه ایمان آوردهاید،روزه بر شما واجب شد و این دستور، نه تنها درباره شما،بلکه یک سنت الهی است که به پیامبران گذشته و پیروان آنان نیز ابلاغ شده، پس روزه بگیرید، امید است بدین سبب متقی گردید.)
دریک حدیث قدسی، پیامبر«ص» از درگاه خداوند سؤال میکند: اولین عبادت کدام است؟ خداوند پاسخ میدهد: روزه. آنگاه رسولاکرم«ص» میپرسد:پروردگارا، نتیجه و ثمره روزه گرفتن چیست؟ خداوند در پاسخ میفرماید: نتیجه روزه، رسیدن به آگاهی قلبی و حکمت است،و نتیجه حکمت، شناخت خداوند است،و نتیجه معرفت و شناخت پروردگار، رسیدن به یقین کامل است؛پس هرگاه بنده خدا به یقین رسید، همه وجود و زندگیاش به خدا وابسته میشود و زندگیاش اگر به سختی و یا به آسانی بگذرد،در او تغییری ایجاد نمیشود. وقتی که این بنده عاشق خدا درحال مرگ باشد، فرشتگان بر بالین او میایستند و از آب کوثر و شرابهای بهشتی او را سیراب میکنند تا سختی مرگش برطرف شود، سپس به او مژدهای بزرگ میدهند و میگویند: خوشا به حالت، چه جایگاه نیکو و مقام عظیمی داری! اینک به یک چشم برهم زدن به دربارالهی پرواز میکند و به مقام لقاءالله رسیده و بین او و خداوند بلندمرتبه،هیچ پرده و حجابی باقی نمیماند.
به هرحال نقش روزهداری در سلامت تن و تکامل روح، غیرقابل انکاراست. پیامبر«ص» فرمودند: (صوموا تصحوا؛ روزه بگیرید تا سلامت شما تضمین شود.)شاید به همین دلیل باشد که قضای روزه واجب است. حتی زن حائض که قضای نمازهایش بر او واجب نیست،اما قضای روزههای نگرفته بر او واجب است.
روزه تمام دستگاههای بدن،بافتها، رگها، غدهها، اعصاب، اجزای بدن، رودهها و شرایین را از خستگی بیرون میآورد، زیرا در اثر عملیات مداوم و شبانهروزی، قسمتهای مختلف بدن،سست و ضعیف میگردد. اشتباه نشود، اینکه گفتیم بدن در اثر روزه گرفتن استراحت میکند، معنای آن این نیست که از عمل باز میماند، بلکه معنای آن این است که از سرعت عمل خود میکاهد تا استراحت کند و خستگی خود را بگیرد و بدینترتیب،روزه، ضعف، احتقان (بند آمدن بول)، چاقی بدن، تصلب شرایین، زخممعده و امتلای آن را برطرف میسازد. درست به همین دلیل است که میگوییم، روزه عمر را طولانی میکند،به جسم نشاط میدهد،و انسان را از کسلی و سستی نجات میبخشد و از مرضها و دردها آزاد میکند.
دکتر(گوئلپا) فرانسوی میگوید: (چهارپنجم بیماریها، از تخمیرغذا در رودهها ناشی میشود که همه با روزه اصلاح میگردد.)
دکتر (آلکسی سوفورین) در کتاب خود مینویسد: (جسم به هنگام روزه به جای غذا از مواد باقیمانده در بدن استفاده کرده و آنها را مصرف مینماید و بدینوسیله،مواد کثیف و عفونیای که درجسم هست و ریشه و خمیره بیماریها از آنها است، ازبین میرود. روزه،سبب بهبودی همه بیماریها است. بنابراین،شایسته است که جسم خود را به وسیله روزه، نظیف و پاکیزه کنید.)
دکتر(کاریو) آمریکایی مینویسد:(روزهای که اسلام واجب کرده،بزرگترین ضامن سلامتی تن میباشد.)
منبع:
نشریه قدر ،شماره ۲۲٫
ثبت دیدگاه