در مطالب گذشته به مطالبی پیرامون مسئله مهم و حیاتی ریا اشاراتی را داشتیم، ریا را از منظر قرآن بررسی کرده و بیان نمودیم، اما معرفی به تنهایی نمی تواند کار ساز باشد، بلکه باید به دنبال شناخت راههای درمان نیز بود، از این مطلب به بعد قصد داریم راههای درمان آن را بیان نماییم تا بتوانیم در راه ترک این رذیله اخلاقی قدمی برداشته باشیم.
راه درمان ریا و شیوه آن همچون ترک سایر رذائل اخلاقی هست، یعنی باید اولاً نسبت به آن علم داشته باشیم و ثانیاً به آن راهها عمل کنیم، لذا ابتدا مسائلی را که به آن علم پیدا کنیم را بیان می داریم.
۳- درمان علمی
۳-۱- آثار و پیامدهای ریا
در بیان آیات مختلف بیان نمودیم که ریا اثرات شومی در زندگی دارد برای نمونه پروردگار متعال در قرآن می فرماید: یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقاتِکُمْ بِالْمَنِّ وَ الْأَذی کَالَّذی یُنْفِقُ مالَهُ رِئاءَ النَّاسِ وَ لا یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الْآخِرِ فَمَثَلُهُ کَمَثَلِ صَفْوانٍ عَلَیْهِ تُرابٌ فَأَصابَهُ وابِلٌ فَتَرَکَهُ صَلْداً لا یَقْدِرُونَ عَلی شَیْءٍ مِمَّا کَسَبُوا وَ اللَّهُ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْکافِرینَ(۱)،ای کسانی که ایمان آورده اید ، صدقه های خود را با منّت آزردن باطل نکنید ، مانند کسی که مالش را به ریا و خودنمایی به مردم انفاق می کند و به خدا و روز واپسین ایمان ندارد ، که مثل او مثل سنگ سخت و صافی است که خاکی (اندک) بر آن نشسته ، پس باران تند و درشتی به آن برسد و آن را سنگی صاف (و بدون خاک و گیاه) واگذارد (صدقه او نظیر آن خاک است. و ریاکاران) به چیزی از آنچه کسب کرده اند دست نمی یابند ، و خداوند مردم کافر را هدایت نمی کند.
ریا کاری باعث می شود تا عمل انسان هبط شود و اثری که باید از آن برداشت نماید را نصیب خود نکند، مثل کسی که از صبح تا شبانگاه کار کند و در آخر کار کاری کند و ضرری بزند که هیچ سودی و مزدی را برای خود رقم نزند، آگاهی از اینکه عمل ریاکارانه در نزد خدا ارزش و منزلتی ندارد، می توان بهترین راه برای ترک ریاکاری باشد، ریاکار باید درک کند که ریاکاری او باعث محرومیت او از محبت الهی شده و او را در معرض خشم و غضب خداوند قرار داده است، اگر ریاکار با عمق جان به زشتی اعمال خود پی ببرد که بندگان خدا را که توانایی رساندن کمترین نفع و دفع ضرری را بر او ندارند(۲).
در هر صورت آنچه مهم است آن است که ریاکار به عواقب خطرناک ریاکاری توجه نموده و بداند که در اثر ریاکاری چه نتایجی در انتظار اوست، در ذیل به تناسب موضوع تعدادی از اثرات شوم ریا را بیان می کنیم:
۱. ریا باعث فساد و حبط اعمال میشود: …لاَ تُبْطِلُوا صَدَقَاتِکُمْ ….کَالَّذِی یُنْفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ….(۳)
۲. ریاکار مشرک به خداست: أدنی الریاء شرک(۴)
۳. ریا از گناهان کبیره است: وعده عذاب در …وأَعْتَدْنَا لِلْکَافِرِینَ عَذَاباً مُهِیناً(۵)
۴. ریاکار مؤمن نیست: …لا یؤمن بالله و الْیَوْمِ الْآخِرِ …(۶)
۵. ریاکار عاقبت رسوا میشود: …فَتَرَکَهُ صَلْداً…(۷)
۶. ریاکار در مدار کفر است و از هدایت الهی به دوراست: …وَ اللَّهُ لاَ یَهْدِی الْقَوْمَ الْکَافِرِینَ(۸)
۷. خداوند ریاکاران را دوست ندارد: …أَیْمَانُکُمْ إِنَّ اللَّهَ لاَ یُحِبُّ مَنْ کَانَ مُخْتَالاً فَخُوراً… وَ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوَالَهُمْ رِئَاءَ النَّاسِ…(۹)
۸. ریاکار همنشین دائمی شیطان است: …وَ مَنْ یَکُنِ الشَّیْطَانُ لَهُ قَرِیناً فَسَاءَ قَرِیناً…(۱۰)
۹. عذاب شدید و دردناک در انتظار ریاکاران است.(۱۱)
[divide icon=”square” width=”medium” color=”#”]
پی نوشت ها:
۱) سوره بقره، آیه ۲۶۴.
۲) سوره مائده، آیه ۷۶.
۳) سوره بقره، آیه ۲۶۴.
۴) سیوطی ، جلد ۴، صفحه ۲۵۷.
۵) سوره نساء ، آیه ۳۷.
۶) سوره توبه، آیه ۴۴.
۷) سوره بقره، آیه ۲۶۴.
۸) سوره صف، آیه ۷.
۹) سوره نساء ، آیه ۳۶.
۱۰) همان، آیه ۳۷.
۱۱) سوره ماعون، آیات ۴-۶.
[box type=”note” bg=”#” color=”#” border=”#” radius=”5″]
برای پیگیری تمام نوشته های این بخش اینجا را کلیک کنید.
[/box]