بحث خود را با ارائه توضیحاتی پیرامون مسأله ریا پیش می بریم، در مطالب گذشته به نمود ریا در قرآن کریم اشاراتی داشتیم، در حال حاضر نیز به بررسی ریاکاران از دیدگاه قرآن کریم می پردازیم، همچنین در مطلب گذشته نمونه ای از افراد ریاکار را معرفی کردیم، ادامه بحث را پیش می گیریم.
۲-۲- تکذیب کنندگان روز جزاء
یکی دیگر از کسانی که ریاکار از دیدگاه قرآن کریم هستند، کسانی می باشند که روز قیامت را تکذیب می کنند و این روز به حق را قبول ندارند، خداوند متعال در معرفی این افراد می فرماید: رَأَیْتَ الَّذِی یُکَذِّبُ بِالدِّینِ؛ فَذَلِکَ الَّذِی یَدُعُّ الْیَتِیمَ؛ وَلا یَحُضُّ عَلَى طَعَامِ الْمِسْکِینِ؛ فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ؛ الَّذِینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ سَاهُونَ؛ الَّذِینَ هُمْ یُرَاءُونَ (۱)؛ آیا دیدی آن کس را که روز جزا را انکار میکرد؟ این همان شخص (بی رحم) است که یتیم را (از در خود) به قهر میراند. و (کسی را) بر اطعام فقیر ترغیب نمیکند. پس وای بر آن نماز گزاران. که دل از یاد خدا غافل دارند. همانان که (اگر طاعتی کنند به) ریا و خود نمایی کنند.
آنچه که از تفاسیر در مورد این سوره فهمیده می شود، اولین آیه که تکذیب کنندگان روز جزآئ را معرفی می کند، خطاب به پیامبر اسلام دارد، در این سوره خداوند اوصاف تکذیب کنندگان روز جزا را معرفی می کند، از جمله اوصاف این تکذیب کنندگان روز جزاء راندن یتیم، عدم اهتمام به طعام مسکین، سهل انگارى در نمازگزاران، ریاکارى و منع می باشد.
پس کسانی که ریا می کنند، همان افرادی هستند که تکذیب دین کرده و به سبب تکذیب دین هم روز قیامت را تکذیب می کنند.
در حدیثی از امام صادق (علیه السلام) مى خوانیم که به یکى از یارانش به نـام زراره فرمـود. مـن عـمـل للنـاس کـان ثـوابـه عـلى النـاس یـا زراره ! کل ریاء شرک!(۲)؛ کسى که براى مردم عمل کند ثوابش بر مردم است ، اى زراره ! هر ریائى شرک است!.
[divide color=”#”]
پی نوشت ها :
۱) سوره ماعون، آیه ۱-۶.
۲) تفسیر نمونه، ذیل آیه ۶ سوره ماعون.
[box type=”note” bg=”#” color=”#” border=”#” radius=”5″]
برای پیگیری تمام نوشته های این بخش اینجا را کلیک کنید.
[/box]
ثبت دیدگاه