کار و تلاش برای گذران زندگی از جایگاه ممتازی در اسلام برخوردار بوده و در مقابل کسلی و تنبلی مورد نکوهش قرار گرفته است، هرگاه مردی توجّه پیامبر اسلام(ص) را به خود جلب میکرد، میپرسید آیا شغلی دارد؟ اگر میگفتند نه، بیکار است، میفرمود: از چشمم افتاد؛ برای اینکه فرد با ایمان اگر شغلی نداشته باشد، با دینِ خود، گذران زندگی و تأمین معاش مینماید(۱).
از نظر اسلام همه مردم در انتخاب شغل خویش مختارند مشروط بر اینکه با ارزشهای اصیل اسلامی ناسازگار نبوده و اسلام آن را حرام نکرده باشد.
هنگام انتخاب شغل چند نکته مهم در روایات اسلامی بیان شده است که توجه به آنها می توانید خیر کثیر دنیوی و اخروی برایمان داشته باشد.
۱. هر فرد، شغل مورد علاقه اش را انتخاب کند، زیرا از نظر اسلام هر کس که با میل و رغبت خویش، کاری را انتخاب کند با عشق و علاقه فراوان آن را به پایان می رساند.
۲. هر فرد، شغل خود را براساس توانایی هایی که دارد انتخاب نماید که اگر چنین نکند بزودی از آن کار دل زده شده، موفقیت و آینده او با مشکل مواجه خواهد شد.
۳. هر فرد مکتبی و اصیل همواره در صدد انجام وظیفه خویش است، در انتخاب شغل به رشته های مورد نیاز جامعه توجه دارد، و می داند که باید شغل انتخاب شده در راستای برطرف کردن نیازهای اولیه مردم باشد و یا اینکه رفاه و آسایش را برایشان به ارمغان بیاورد، در روایات اسلامی دامداری و کشاورزی به عنوان دو شغل حیاتی و مهم بیان شده است(۲).
[divide icon=”square” width=”medium” color=”#”]
پی نوشت ها:
۱. بحارالانوار، جلد ۳، صفحه ۱۰۳ و ۹.
۲. مبانی اقتصاد اسلامی، صفحات ۱۳۶ـ۱۳۷.
2 پاسخ
خیلی تیتر جذابی داشت مطلبتون مشتاق شدم بخونم
از اینکه مطلب را پسندیدید بسیار خرسندیم/